De weg naar een duurzame toekomst! [DUTCH]

Updated on
July 25, 2022
De weg naar een duurzame toekomst! [DUTCH]
Contributors
Nickel van de Mortel
Co-founder
,
Applied Smart Industry
Subscribe to newsletter
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Share

Speech voorbereid voor het iLinqs Industriefestival 2022.

We weten dat we moeten veranderen, maar vaak nog niet precies hoe. En daarnaast, verandering is lastig, en het kost veel tijd! 

Als ik naar Chemelot kijk, dan zijn daar nog honderden, misschien wel duizenden werknemers die al jaren hetzelfde doen. En, dat doen ze uitstekend, maar dan is verandering een gigantische uitdaging en misschien zelfs behoorlijk eng. Toch, als young professional hebben wij het recht, of zelfs de plicht om te zeggen, en nu moet het anders!

Maar hoe zwengel je die verandering dan aan, en  hoe maak je dan impact in het verduurzamen van het bedrijfsleven? Daar gaan we het vandaag over hebben! 

Mijn pad begon een aantal jaren geleden op Chemelot in Geleen. Ondertussen zijn we een hele tijd verder, en heb ik fabrieken in heel Nederland binnenste buiten mogen keren. Tijdens die bezoeken viel mij één ding op: al deze fabrieken zetten zich al actief in voor een duurzame toekomst, ongeacht of het bedrijf - bij het grote publiek of zelfs de landelijke media - bekend staat als vervuiler. Er is dus genoeg aandacht voor het thema, maar de omzetting, daar moeten flink bijschakelen. Het lijkt soms wel alsof de urgentie nog niet duidelijk is. En, als er een ding belangrijk is voor verandering, dus is het urgentie. 

Als voorbeeld ga ik naar het begin van de corona pandemie in Nederland. Ergens in het begin van 2020, kregen we allemaal te horen dat we per direct thuis moesten gaan werken. Een gigantische verandering, waar niet iedereen voorstander van was. Het creëerde een enorme urgentie voor online samenwerking. Digitale communicatie, zoals: teams, trello, of slack zijn bijna direct succesvol - massaal - in gebruik genomen. Opeens was digitalisering en de bijbehorende verandering mogelijk, het kon namelijk niet anders.

Ik zou daarom een vraag willen stellen: hoe ver moeten we de klimaatverandering laten escaleren totdat we over gaan tot actie? En is herstel dan nog wel mogelijk, of zijn we dan te laat? Als Young professionals hebben wij de mogelijkheid om bij te dragen aan de urgentie. Een urgentie die wij - voor mijn gevoel - beter begrijpen, omdat we zelf (langer) moeten gaan leven met de gevolgen. Wij zijn hierdoor ook verantwoordelijk om deze urgentie om te zetten in een verandering. Maar hoe ziet die verandering concreet eruit? 

De verandering kun je op verschillende manieren vormgeven. Sommigen zetten zich in voor een maatschappij met minder consumptie, anderen maken meer gebruik van bestaande energiebesparende oplossingen. Uiteindelijk zullen we het allen samen moeten doen, en zal alle inzet helpen. 

Zo hebben we in het verleden op Chemelot, een enorme verbeterslag gemaakt door het optimaliseren van heat exchangers met behulp van machine learning. De heat exchangers bleken uiteindelijk niet meer gereinigd te hoeven worden, indien deze in rustige periodes op een andere manier bedreven werden. Het leverde een een gigantische verbetering op in de warmte overdracht, waardoor het vervolgproces minder water diende op te warmen. En, ook niet onbelangrijk, het bespaarde veel kosten, doordat het ouderwetse reinigen niet meer nodig was. 

Dit zijn de voorbeelden waar ik verder op in wil gaan. In mijn ogen zien we een grote kans voor verduurzaming over het hoofd, namelijk het inzetten van de digitale vaardigheden van Young Professionals. Wij zijn opgegroeid in een digitaal tijdperk, een tijdperk volop nieuwe mogelijkheden, vol met data gedreven optimalisaties, automatisering, en robotisering. We snappen dus als geen ander hoe Industry 4.0, Smart Industry of bijvoorbeeld digitalisering werkt.

Maar, op dit moment worden deze vaardigheden nog vaak onbenut, en als deze al benut worden, dan is het vaak in het kader van het verhogen van de winst. Nog een paar ton extra door het digitaliseren van de procesbesturing, of nog een extra week het onderhoud uitstellen met predictive maintenance. Milieuwinst is in deze gevallen mooi meegenomen, maar vaak wel bijzaak. 

Ik stel voor dat wij dit gaan omdraaien. Laten we onze digitale vaardigheden inzetten om digitalisering breed in te zetten voor verduurzaming. Wij hebben de competenties om bijvoorbeeld data gedreven werken te implementeren, waarbij een computer de optimale keuzes maakt voor milieubewuste productie. Wij hebben de competenties om Industry 4.0 te implementeren en bedrijven nog efficiënter te laten omgaan met hun energie. En, wij hebben de vaardigheden om met behulp van social media dit bespreekbaar te maken. Samen kunnen wij deze bedrijven klaarstomen voor een duurzame toekomst. 

Mijn boodschap aan werkgevers is om young professionals meer vrijheden, verantwoordelijkheden, en budget te geven, om onze digitale vaardigheden in te zetten, ook als de return of investment van een project eens langer is dan een aantal jaren. 

Nu dat we begrijpen welke veranderingen we kunnen uitvoeren, dienen we aandacht te besteden aan “hoe” young professionals verandering kunnen starten.

Wij kunnen dit bereiken door sustainability leider te worden. Dan heb ik het echter niet over een functietitel, maar wel over een denkwijze. Trek als young professional duurzaamheidsprojecten naar je toe. Zoek vervolgens in alle lagen van het bedrijf naar early adopters die het idee ondersteunen, en werk het samen uit. 

Voor de technici, door de technici.  

Werk samen de ideeën en uitvoering uit! Vervolgens, als het een verandering van toegevoegde waarde betreft, dan zullen de collega’s langzaam elkaar aansteken met enthousiasme, en dan komt de verandering vanzelf. 

Dus, kies impact makende projecten uit, trek ze naar je toe en laat niet meer los. Zet jullie digitale vaardigheden in, zoek collega’s die de ideeën ondersteunen, en dan kunnen we samen werken aan een duurzame toekomst.

Subscribe to our newsletter

Receive monthly updates regarding our latest articles,
new industry 4.0 solutions, and value-adding tools.

By clicking Sign Up you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
© 2022 Applied Smart Industry. All right reserved.